Bringebær


 

Tjerne Gård produserer flotte bringebær. Bringebærplanten stammer fra Midt-Asia og kom til Norden i begynnelsen av 1700-tallet. I Norge skiller vi mellom villbringebær som vokser i skogen og hagebringebær. Villbringebær er mindre, men har en sterkere aroma enn hagebringebær.
I butikkene omsettes kun hagebringebær.
Mest vanlig i Norge er røde bringebær, men det finnes også bringebær som er svarte, gule, oransje og hvite.

Bruksområde.

Som syltetøy, saft, grøt, saus, osv. Selvfølgelig og naturell med evt fløte og sukker.


Oppskrifter:

Bringebær terte

Deig:
175 g ( 3 dl) hvetemel
100 g smør eller margarin
50 g (ca 4 ss) sukker
½ts bakepulver

Fyll:
½ l bringebær
ca 2 ss sukker
2 ts potetmel

Terten kan lages med solbær, modne stikkelsbær, blåbær, rabarbra, kirsebær eller epler.

Tertebunnen:
Smelt margarinen, evt i mikroovn ca 15 sek, bland de tørre ingredienser, rør dem i den lunkne margarinen. Trykk deigen sammen, smør et tertefat med margarin, tryk deigen ut også oppover formens kant.

Fyll:
Bland de skylte og avdryppede bær med sukker og potetmel, fordel det over tertebunnen. Sett terten i ovnen, innstill den til 200° og slukk ovnen etter ca 30 min, la den stå ytterligere 15 min. ved ettervarmen.
Server den lunken med krem eller creme fraiche.


Bringebærfryd

Til 4 glass:

4 dl bringebær,
0,5 liter H-melk,
4 ss vaniljeiskrem,
2 dl kremfløte

Knus bærene. Visp dem kraftig med melk og iskrem. Hell i glass. Topp med vispet kremfløte. Pynt med bær.


Dronningsyltetøy

500 g bringebær
500 g blåbær
500 g sukker
1 kryddermål benzoesurt natron
1 kryddermål kaliumsorbat (Bruk evt nyere konserveringsmidler eller syltepulver)

Rens bort eventuelt rusk og legg bær og sukker lagvis i en kjele. La blandingen få stå og safte seg på kjølig sted i 4-5 timer.
Kok bærene langsomt opp. Rist på kjelen av og til slik at bær og saft blir godt blandet. Syltetøyet skal ikke røres i slik at det blir grøt. La bærene koke i ca 10 minutter. Løft kjelen til side. Skum godt av alt skum.
Fyll det kokende varme syltetøyet på rene, varme glass. Fyll glassene helt fulle og lukk dem med en gang de er fylt. Oppbevar kjølig.
Dette er en gammel oppskrift. Bærslagene passer smaksmessig godt sammen. Syltetøyet blir ikke så stivt. Serveres gjerne til pannekaker og vafler.

© Copyright Tjerne.no - Satt opp av DMT Kommunikasjon